Cecilia Bertilsson

Kursledare Debatt & opinion, Skriv bättre i jobbet och uppdragsutbildningar

Det roliga är när en text gör skillnad

Cecilia Bertilsson arbetar till vardags som kommunikatör på Energimyndigheten. Dessförinnan jobbade hon i många år som journalist, bland annat på Sveriges Natur, landets största natur- och miljötidning.

Hej Cecilia, vem är du?
– Yrkesmässigt är jag kommunikatör och skribent. Sedan några år arbetar jag på Energimyndigheten där jag sprider information om hållbarare energi.
Tidigare har jag arbetat för Naturskyddsföreningen och skrivit för medlemstidningen och varit redaktör för boken Grön design som handlar om kläder, textil och miljö. På fritiden läser jag mycket böcker, skriver barnböcker och så stickar jag i en syjunta. Vi har bloggen Garnglada.

Varför blev du journalist?
– Jag fick tidigt uppdrag att skriva och upptäckte att det gick lätt och att det var roligt. Som journalist har jag också fått möjlighet att närma mig vetenskapen. Jag är inte så vetenskaplig av mig men är intresserad av det. Det blir ett sätt att översätta det komplicerade och få det förståeligt för andra.

Hur blev du journalist?
– Jag är naturvetare i botten och utbildad biolog. För att bli journalist läste jag en ettårig kompletterande utbildning.

Vad är det roligaste med ditt jobb?
– Att göra skillnad. När jag tagit fram helt nya fakta och satt dem i ett sammanhang och något sedan händer i samhället, en debatt eller ett nytt beteende.

Vad är det svåraste, utmaningen?
– Det är inte alltid lätt att skriva, men det tillhör processen. De bästa texterna kan vara de som jag har värkt fram.

Hur kommer det sig att du blev lärare på Poppius?
– Jag svarade på en annons som den förra rektorn gått ut med. Det ledde till en intervju och sedan jobb som kursledare för Skriv bättre i jobbet. Efter ett uppehåll är jag tillbaka och undervisar bland annat på kursen Debatt och opinion.

Vad tycker du om att undervisa på Poppius?
– De som går på Poppius kurser är motiverade. De tycker om att diskutera texter och själv tycker jag det är roligt att få en diskussion i gruppen. Roligast är när det uppstår en samverkan och deltagarna delar med sig av sina erfarenheter och exempel.

Du som lär ut hur man skriver debattartiklar, kan du ge tre tips till någon som är ny?

  1. Använd retoriska grepp. Tretal är effektfullt. Texten ska se arbetad ut och samtidigt vara tydlig.
  2. Skapa snygga rubriker. Använd alliteration och aktiva verb.
  3. Ha nerv i det du skriver. Välj argument som du har en känsla för. I ett pressmeddelande ska de som uttalar sig ha en känsla för vad de talar om. Det får inte vara för stelt eller tråkigt. Lägg till en personlig touch så ofta du kan.