Martin Vind Zettersten

Kursledare Webbredaktör (foto och video)

Det går att göra så otroligt mycket med väldigt enkel utrustning.

Martin Vind Zettersten är skribent, filmare och mångsysslare inom media och kultur. Han har arbetat som journalist sedan år 2000, vidareutbildade sig i film och videoredigering i Barcelona och frilansar i dag som filmare samtidigt som han vikarierar i tidningsredigeringen på Aftonbladet.

Hej Martin, vem är du?

Jag har arbetat på tidning i många år, de senaste tio åren som redigerare. Men så började jag filma en dokumentär på egen hand. Detta ledde till att jag tog ledigt för att gå en tvåårig filmutbildning, vilket gav mig den bredd som gör att jag i dag kan arbeta med allt från pappersredigering till videoproduktion för webben.

Varför blev du journalist?
Jag har alltid tyckt om att skriva. När jag var 20 gick jag en journalistutbildning på Poppius, men sedan fortsatte jag att studera till en fil.kand. i litteratur och gick olika författarutbildningar. Men till slut letade sig journalistiken tillbaka in i mitt liv igen.

Hur gick det till?

Jag har antagligen en av världens konstigaste ingångar till journalistiken. Jag hade börjat utbilda mig till pilot, när jag fick möjlighet att frilansa åt en flygtidning. Det ledde i sin tur till en anställning på en nyhetstidning i Stockholm. Under tiden rann pilotdrömmarna ut i sanden, även om jag fortsatte att flyga i många år på fritiden.

Vad är det bästa med ditt jobb?

Att få vara kreativ. Även om mycket blir rutin, består fortfarande en stor del av arbetet av att skapa något nytt varje dag – och själva förberedelserna är lite av ett detektivarbete. Som filmare vet man aldrig riktigt vad som väntar en, ofta får man improvisera på plats.

Vad är det svåraste, utmaningen?

Man har ju allt som oftast en deadline att arbeta mot – och ibland kan det bli riktigt tajt på slutet. Den idé du först jobbade med kanske inte håller, men du måste ändå  ALLTID ha någonting klart att publicera när klockan slår för deadline.

Du är lärare i foto och video för webben, varför ska man lära sig det?

Bilder har alltid varit en självklarhet på webben, och nu har också rörliga bilder blivit det. Som journalist, webbredaktör eller kommunikatör förväntas det att du kan filma och redigera en video i dag. Och det är kul, dessutom!

Har du några tips till den som ska börja filma?

Det är inte storleken som räknas. Det går att göra så otroligt mycket med väldigt enkel utrustning. Prova dig fram och se vad som passar just dig, innan du köper dyr och avancerad utrustning. Folk skrattade när de såg den kamera jag filmade min första dokumentär med – men ingen skrattade när de såg resultatet. ”Jag trodde du bara var någon såndär hobbyfilmare, men du är ju proffs”, sa en av dem som hade hånat min oansenliga, lilla kamera.